Schrijven maar :)

Hoi beste lezer,

De maand juni is alweer begonnen en dus vind ik het tijd voor een nieuw stukje op mijn website. Dit keer eens geen aflevering van de Belevenissen, maar een stukje over het schrijven zelf. Misschien weet je al dat het schrijven van een boek soms jaren kan duren. Maar weet je ook waarom dat zo is? In dit stukje lees je hier meer over.

Een schrijver mag alles zelf verzinnen, maar hij moet ook alles zelf verzinnen. Er zijn momenten waarop dit vanzelf gaat en dat de ideeën blijven komen. Maar er zijn ook momenten waarop je even niet meer weet hoe je verder moet schrijven. Op zulke momenten ga je iets anders doen en vaak ontdek je dan hoe je weer verder kunt schrijven – al kan dit wel even duren.
Ook komt het weleens voor dat je in het laatste hoofdstuk erachter komt dat je het verhaal beter op een andere manier kunt schrijven, bijvoorbeeld omdat het dan spannender is. Dat wil dan dus eigenlijk zeggen dat je weer een beetje van vooraf aan begint, en ook zoiets kost natuurlijk tijd.
Verder kun je tijdens het schrijven ontdekken dat sommige stukken in je verhaal te ver afstaan van de rode draad (dat is het onderwerp dat steeds terugkomt en waar je alles omheen schrijft), en die stukken probeer je dan in te korten of zelfs weg te laten.
Wijs ik tot slot nog op de lengte van je verhaal: als het veel te kort blijkt te zijn, dan ga je daar ook weer mee aan de slag. En voor een veel te lang verhaal geldt uiteraard hetzelfde.

Zo zie je maar. Een boek schrijven is eigenlijk een hele zoek- en puzzeltocht, die je niet in een-twee-drie hebt ‘opgelost’. Wel kan het helpen om hier veel mee te oefenen, en dus veel te schrijven. Die tip kan ik dan ook alleen maar geven aan kinderen die mij vragen hoe je het beste een boek kunt schrijven: oefenen, oefenen en nog eens oefenen, of anders gezegd: lekker schrijven maar 🙂
Daar ben ikzelf de afgelopen tijd ook weer veel mee bezig geweest, maar daarover lees je binnenkort in de volgende Belevenissen. Tot dan! 🙂

Sander

© 2019 Sander Schmits
Terug naar het overzicht